De Markt

Centraal gelegen op de Markt ligt het Stadshuis. Tot het jaar 1660 liep de eerste stadsmuur dwars over dit plein en stond centraal op dit plein de Lakenhal. In de Lakenhal werden de lakens verhandeld van de Maastrichtse lakenwevers. De Maastrichtse lakens waren in die tijd een gewild product en werden dan ook naar alle landen in Europa geŽxporteerd. de Lakenwevers waren gevestigd in het huidige Boschstraatkwartier. In het jaar 1660 werd de Lakenhal, de stadsmuur en de gevangepoort afgebroken ten behoeve van de bouw van het stadshuis.
Resten van de oude stadsmuur bij de Markt gelegen langs, de Grote Gracht.


  De markt is door de eeuwen heen altijd al het handelscentrum van de stad geweest. Dit wordt tot uitdrukking gebracht met het standbeeld van "t Mooswief", letterlijk vertaald "de groentevrouw".  In het verleden kwamen de plattelandsvrouwen wekelijks hun waren aanprijzen aan de stadsmensen. Nu nog wordt er op woensdag en vrijdag markt gehouden.  


Markt 1890


  Mooswiever


  Standbeeld  't Mooswief


Rond de Markt zijn in het verleden mooie patriciŽrshuizen gebouwd. De patriciŽrshuizen zijn gebouwd in de 18 de eeuw. Deze huizen  werden meestal bewoond door de regentes en hun familie. Karakteristiek van deze huizen zijn de indrukwekkende deurpartijen en de raamkozijnen. Deze huizen hebben verder een zeer grote en hoge zolderpartij, deze hoge zolders werden gebruikt voor opslag van o.a graan en erwten voor het geval er weer een nieuwe belegering zou plaatsvinden.  


 

Markt 2013
 


Markt 2013


  
Home