StadhuisHet Stadhuis van Maastricht is sinds 1664 het gemeentehuis van Maastricht, ontworpen door Pieter Post. Het stadhuis is vooral bekent vanwege de prachtig inrichting. Bijzonder zijn de centrale hal en de De Prinskamer. Het stadhuis was het centrum van bestuur en rechtspraak. Op de begane grond en in de kelder waren de verhoorkamers, de gevangeniscellen  en de cipiersverblijven. In het jaar 1284 werd de tweeherigheid van de stad bekrachtigd en viel Maastricht voortaan onder het gezag van de hertog van Brabant en de prins-bisschop van Luik. Deze twee heren spraken recht en stelde de wet op, deze periode van "tweeherigheid" duurde tot het jaar1794.  De centrale hal is volstrekt symmetrisch gebouwd. Deze manier van bouwen zorgde ervoor dat de twee "Maastrichtse nationaliteiten" over precies dezelfde accommodatie beschikten. Rechts zijn de Luikse kamers en links zijn de Brabantse kamers gesitueerd. De achthoekige klokkentoren is afgebouwd in het jaar 1684, hierin is een carillon geplaatst. Het carillon is ieder kwartier te horen, bij naderende feesten wordt een afgestemde melodie ten gehore gebracht.

TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash">Het voorfront wordt bekroond door een afbeelding van de stadsengel, met rechts een afbeelding van Minerva (godin van de steden) en links een afbeelding van Mars. (god van de vestingen)

TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash">Monumentaal portiek met dubbele trap toegang. "Hollandse barok"In de Prinsekamer hangen prachtige wandtapijten. Hieronder ziet u details van het Mozestapijt, ontworpen door Jean Orley. (afmeting 8,65 m x 3,55 meter)

Mozes slaat water uit de rots
TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash">De Burgemeesterskamer
TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash">
anno 1900


Home