Vrijthof


 

Het Vrijthof was in de vroege middeleeuwen het voorhof van de kerk Sint Servaas. In deze omheinde voorhof, werd men op grond van de rechtsregels gespaard, vrijplaats. Het Vrijthof is een van de mooiste pleinen in Nederland, het is dan ook het meest bruisende plein in Maastricht. Het plein wordt omgeven door tal van historische panden en kerken.De Hoofdwacht, een militair wachtgebouw uit de 18de eeuw, is een herinnering aan Maastrichts bewogen tijd als vesting en garnizoensstad. Door de strategische ligging van Maastricht, de meest voorhanden route voor de legers die van noord naar zuid (en omgekeerd) moesten trekken liep door de Maasvallei. Dit gebouw fungeert als commandocentrum van de legers, die in Maastricht gestationeerd waren. Voor de Hoofdwacht vonden de exercities plaats van de militairen.


In het Spaans Gouvernement hebben in het verleden historische personen tijdelijk gewoond. Hertog Jan 3 van Brabant kocht dit pand in 1333. De Spaanse koning Filips 2 en keizer  Karel V  hebben er gelogeerd. Na het Spaans beleg van 1579 heeft Parma er een tijd gewoond. Vandaar ook de huidige benaming "het Spaans Gouvernement". Op de gevel van dit pand staan de wapens van Fillip 2 en karel V. Tegenwoordig is in dit pand een museum gehuisvest.


Spaansgouvernement


De wapens van Filips 2 en Karel V

Generaalshuis
De bouw van het Generaalshuis vond plaats in de jaren 1804 en 1805, het huis is gebouwd op de fundamenten van het voormalige "Witte klooster". Tot 1914 hebben er welgestelde Maastrichtenaren gewoond. Het huis heeft zijn naam te danken aan de omstreden Generaal Dibbets die er tot zijn dood heeft gewoond (1839). Sedert 1914 is het huis in bezit van de gemeente, die vestigde er onder anderen het politiebureau in. Deze functie heeft het huis behouden tot 1978, toen is de politie verhuisd naar de Hubertuslaan. In 1986 heeft er een omvangrijke verbouwing en restauratie van het huis plaats gevonden, sindsdien is de Stadsschouwburg er gehuisvest. De voorgevel van dit gebouw is mooi afgewerkt, met name de fronton uitgevoerd door de Luikse beeldhouwer Mathieu Tombay.

Op de plaats waar nu de Vogelstruys is gesitueerd, werd het eerste glas bier al voor 1309 gedronken. In 1730 werd het houten huis vervangen door het huidige stenen huis. Voor die tijd was de" Stroys "al sinds 1450 een herberg. Door de centrale ligging, en de unieke sfeer die er heerst, wordt de Vogelstruys in de volksmond ook wel de "hoeskamer vaan Mestreech" genoemd. In de voorgevel van dit pand, heeft men een kanonskogel laten zitten die tijdens het beleg van 1673 er in is geschoten.
 

Vrijthof

Vrijthof anno 1900
Vrijthof anno 2013
Home